Sosyoloji, Hayaller ve İmgeler: Sinan Tankut Gülhan’ın Kişisel Blogu
-
Sovyet Sinemasından Western çıkar mı?
Sovyet sineması, kabaca Potemkin Zırhlısı’yla başlar, Dziga Vertov’la devam eder, Tarkovsky’le yeni dalgaya cevap verir -aynı dalga boyunda değildir lâkin cevap- ve Sovyetler’in çöküşüyle biter. Peki, bu kadar uzun erimli ve bazı sıkıntılar hariç bu kadar verimli bir sinemanın 1970’lerde patlayan Sergio Leone’yle tepe noktasına ulaşan, çocukluğumun efsanesi İyi, Kötü ve Çirkin’e cevap vermemiş olması…
-
Oblomovluğun Lüzumu Yok
1970’lerde belirli bir cenahta büyüyen ailelerin çocuklarının en sık duyduğu kelimelerden birisiydi Oblomovluk. Aylak aylak yatıp gevezelik yapan biz çocukları eleştirmek için hiç acımadan kullanıverirdi ailenin büyükleri. Tabii, o vakitlerde salt kelimenin kendisi bile Oblomovculuğun semirmiş bir tembel olduğunu anımsatırdı. Çok sonra, 1990’larda yeniden çevrildi -ya da yayınlandı- Gonçarov’un Oblomov’u. Ankara’da Konur’da kurulan ufak bir…
-
Prag’da Seyahat: Bir geç sonbahar toplantısı
Prag, unutulası bir şehir değil. Hatırlanacak bir şehir olup olmadığıysa tartışmalı. Dünyanın en güzel nehirlerinden biri Vltava kıyısında, dünyanın eski şehirlerinden birisi.
-
Gaziantep’ten Orta Avrupa’ya Seyahat Notları IV: Bir Hayalet Gibi Dolaşıyorum Eski Şehri
Prag’ın en güzel günlerini kaçırmışım. Turizm furyasının başladığı 2010’ların başında Prag belki bambaşka ve çok etkileyici bir deneyim olabilirdi. Kendimi Sirkeci-Eminönü arasında, hiç eski Babıali’ye sapmadan aynı sıkıcı rotadan gitmek zorunda kalan turistler gibi hissettim dersem abartmamış olurum. Belki de bütün bu yargının sebebini açıklamadan önce, adımımı attığım andan itibaren olup biteni anlatmakta fayda var.…
-
Gaziantep’ten Orta Avrupa’ya Seyahat Notları III: Soğuk ve Yağmurlu bir sabahtı
Uzun süren beş günlük Prag seyahatinin başlangıcındayız, soğuk ve yağmurlu bir sabahtı, hep olduğu gibi. İstanbul, üç gün sürdüğünü öğrendiğim bir Lodos sıcağından kurtulmak için kendini bir kere daha yağmura ve fırtınaya teslim etmişti.
-
Gaziantep’ten Orta Avrupa’ya Seyahat notları II
Bundan 10 yıl kadar önce, bir daha asla İstanbul’dan ayrılamayacağımı düşünerek hayıflanırdım. Şehir boğucuydu, yaşadığım yerlerde şansımı fazla zorladığımı düşünüyordum, metro-metrobüs ve bitmek bilmeyen yürüyüş adımları, omuz omuza bindiğimiz metrobüsler, ödünç arabalarla şehrin bitmek bilmeyen çevreyollarında kendi kendimi kaybolmuşken bulmalar, akşam üzeri balık pazarından aşağı kendimi saldım mı unutuluveren sıkıntılar, öğleden sonra Moda sahilde flanörlükler,…
-
Bir kış seyahati: Gaziantep’ten Orta Avrupa’ya
-
Bir zamanlar Taşrada
O noktada, işlerin pek de parlak olmayacağına, kimsenin hakkının kimsede kalmadığı bir dünya yerine, eline ahşap cetvel alanın eli minnacık olanlara vuracağı bir dünyada yaşayacağımı düşünmeye başlamıştım. Duygu’ya bunu yapan dünya, benim gibi sürekli burnu kanayan koca burunlu kısacık bir oğlana neler yapmazdı.
-
Sosyoloji ve Sosyal Bilimlerde Doktora Yeterlik için İngilizce Okuma Listesi
Bu liste Sinan Tankut Gülhan’ın hazırladığı doktora yeterlik okuma listesi ve sosyal bilimlerde geniş bir alana hitap ediyor.
-
Ankara, Ayrancı ve Rüyaların Kentsel Dönüşümü
Ankara ve Ankara’da Ayrancı’ya dair ufak bir hikaye